Ongai Pálinkaverseny

ongai pálinkaverseny

Nemcsak hazánk, de Közép-Európa egyik legnagyobb, legrangosabb pálinka- és
párlatseregszemléje az ongai Quintessence Pálinkaverseny, mely évek óta 1000 feletti nevezett mintaszámot produkál. Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett Quintessence Pálinka- és Párlatversenyt idén VIII. alkalommal rendezték meg, rekordszámú 1318 mintával. (A korábbi abszolút rekord a tavalyi Quintessence Pálinkaverseny 1132 nevezéséhez volt köthető.)

A nevezett pálinkák és párlatok 264 nevezőtől, 151 településről származnak. A pálinkák és párlatok értékelésére január 12‒13-án került sor Ongán.

A kétnapos zsűrizés során a 28 fős nemzetközi bíráló csapat közül minden versenymintát minimum 6 szakember (bizottsági, gyors és szárazpróba zsűri tagok vegyesen) értékelt, de olykor 10 bíráló mondott véleményt a pálinkáról. A bíráló lapok az egyesület saját maga által fejlesztett számítógépes szoftver programjának segítségével bírálónként kerültek kitöltése. Ha nem volt konszenzus, vagy 14 pont felett minimum 3 pontnál nagyobb különbség mutatkozott a bírálatok között, akkor automatikusan új bizottsághoz, majd szükség esetén a csúcszsűrihez került a versenyminta: Végül a számítógépes program segítségével a bizottság összesített lapot töltött ki mintánként, egyeztetett vélemény alapján. Az éremhatárok a következők voltak: arany 18‒20 pont, ezüst 16‒17 pont, bronz 14‒15 pont.

A zsűri döntése alapján arany oklevelet kapott 195 (14,7%), ezüst oklevelet 349 (26,5%), míg bronz oklevelet 400 (30,3%) pálinka és párlat. A kereskedelemben kapható minták közül 33 champion, azaz nagyaranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 31 kategória győztes minta volt. Az 1318 nevezett és lebírált mintából 433 volt a kereskedelmi tételek száma, 552 a bérfőzők és 333 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat.

A verseny és a hozzá kapcsolódó ünnepi gála szakmai visszhangja évek óta az egyik legjobb az országban. A nevezett minták folyamatosan emelkedő száma mára megkerülhetetlenül hazánk egyik legmeghatározóbb pálinkaversenyévé tette az ongait, mely Magyarországon egyedüliként a Destillata „előszobájává” vált.

További információkért kérjük forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeken:

Korpáczi Ágnes
info@nobilispalinka.hu
+36 20 393-7425

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hu_HUHungarian
en_USEnglish hu_HUHungarian
  • Nincs termék a kosárban