A legszebb ajándék, amit a két kezünkkel alkotunk. Az utóbbi évek egyik legmenőbb saját készítésű ajándéka a házilag készített bonbon. Ahelyett, hogy vennénk valami édességet a boltban, szeretteink meglepődve bonthatják ki a csak nekik készített nyalánkságokat! Ráadásul egyáltalán nem bonyolult az elkészítése és kellően karácsonyi hangulatba is kerülünk amíg megalkotjuk ezeket a szépségeket.
A francia eredetű bonbont eredeti receptje szerint úgy készítették, hogy a vízzel olvasztott cukrot sűrűre forralták, majd csokoládéból, kávéból, narancsból vagy más gyümölcsből készített kivonattal, ritkábban illóolajokkal keverték, és mandulaolajjal bekent bádoglemezre öntötték. A masszát kockákra darabolták mandulaolajos késsel, majd esetenként egyenként megforgatták csokoládéban. Ma a bonbon általában egyesével be van csomagolva.
Természetesen ennél egyszerűbb módszerrel is létezik a készítésére, a mi személyes kedvencünk a következő:
Aszaltszilvás bonbon szilvapálinkával
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 5 dkg aszaltszilva
- 1 dl Nobilis Szilva Pálinka
- 25 dkg mézes keksz
- 14 dkg puha vaj
A bevonáshoz:
- 15 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
- A szilvát beáztatjuk a pálinkába 1 napra. Másnap lecsöpögtetjük és a szilvát finomra aprítjuk. A kekszet tegyük egy késes robotgépbe őröljük finomra. Majd adjuk hozzá a szilvát és a vajat, majd dolgozzuk a géppel masszává. Formázzunk belőle kis golyókat.
- A bevonáshoz 10 dkg étcsokoládét egy tálban megolvasztunk, majd levesszük a tűzről és a maradék 5 dkg étcsokoládét apró darabokra vágva beleszórjuk és addig keverjük, amíg beleolvad.
- Egy tálcára sütőpapírt terítünk. Egy villa segítségével mártsunk bele egy golyót az étcsokoládéba teljesen. Ütögessük le a felesleget róla és tegyük le az előkészített sütőpapírra dermedni. Majd ugyanígy készítsük el a többit is.