A házi szaloncukor készítése egyáltalán nem bonyolult dolog, ráadásul tökéletes módja annak, hogy ráhangolódjunk az ünnepekre, ráadásul az olvadt csokoládéba mártogatás az egyik legjobb stresszoldó – és valljuk be, nagy szükségünk van erre december közepén.
Íme egy mennyei recept:
Málnás-pálinkás szaloncukor
Hozzávalók:
- 20 dkg blansírozott mandula
- 10 dkg porcukor
- 30 dkg fagyasztott málna
- 1 ek cukor
- 1 ek Nobilis Málna Pálinka
- 10 dkg legalább 60% kakaótartalmú étcsokoládé
Elkészítése:
- A mandulát a porcukorral késes robotgépbe teszem és egészen finomra őrlöm.
- A málnát kis lábosba teszem és az 1 ek cukorral alacsony lángon egészen sűrűre főzöm.
- Szűrőn átpasszírozom, a magokat kidobom.
- A málnapépet lehűtöm, majd a pálinkával együtt a cukros mandulához keverem.
- Amíg a csokoládét felolvasztom, a málnás marcipánmasszát behűtöm.
- A csokoládé 2/3 részét kis darabokra vágom, közepes tálba teszem és vízgőz felett, közepesen alacsony lángon felolvasztom.
- A maradék csokoládét nagyon finomra vágom.
- Az olvasztott csokoládét leveszem a gőzről és hozzákeverem a maradék csokoládét, simára, fényesre keverem.
- A málnás marcipánból kis gombócokat formázok és a csokoládéba mártom őket.
- Sütőpapírral bélelt tálcára teszem és hagyom, hogy a csokoládé megdermedjen (hűtőbtéve ez a folyamat felgyorsítható).
- Selyempapírba csomagolom és dobozba teszem. Nem árt, ha hűtőben tároljuk.