Pálinkaszótár

nobilis pálinkaszótár

Miből van a pálinka?

A pálinka Magyarországon termett gyümölcsből, Magyarországon, szabályozott technológiával, hozzáadott cukor nélkül készült párlat. A pálinka felfőzött és lepárolt gyümölcs, semmi más.

Hogy készül a pálinka?

A kiválasztott gyümölcsöt megerjesztjük, ezt cefrének hívjuk, amit – például a bortól eltérően – lepárolunk. A gőzt lehűtjük, és a kicsapatott magas alkoholtartalmú pálinkát lágy vízzel hígítjuk.

Mennyi ideig tartható el a pálinka?

A pálinka elvileg korlátlan ideig megőrzi fogyaszthatóságát. Ugyanakkor gyümölcstől függően a tárolás körülményei befolyásolják a benne zajló kémiai folyamatokat, amik szakszerű felügyelet mellett tovább fokozzák a pálinka minőségét.

Mi az az ágyas pálinka?

Bár sokan a pálinkaszakmában úgy tartja, hogy azokat a pálinkákat ágyazzák, amelyek eredetileg nem annyira jó minőségűek, az ágyas pálinkák mégis nagyon népszerűek. Az ágyazás lényege, hogy a kész pálinkát ugyanolyan friss vagy aszalt gyümölccsel egy hordóban tárolják még egy ideig, aminek során a gyümölcsíz fokozódhat. Az ágyas pálinka elnevezést a Pálinkatörvény 3. § (4). bekezdése szabályozza. 3. § (2) bekezdés kimondja, hogy érlelni legalább 3 hónapig kell.

Miben különbözik a whiskytől, vodkától?

Alapanyagában. A whisky gabonából készül, a vodka alapanyaga szintén gabona vagy burgonya. A pálinka azért nem terjedt el a világon, mert alapanyaga, a gyümölcs jóval kisebb mennyiségben áll annyira olcsón rendelkezésre, mint a gabona. A gyümölcspárlat minőségét így a házasítással – mint a nagy whiskyknél – nem lehet évről évre nagy mennyiségben kiegyenlíteni. Ráadásul, a gabonafélékből sokkal több alkoholt lehet lepárolni, mint a gyümölcsből, azaz kihozatala sokkal gazdaságosabb, olcsóbb, ezért képes egy-egy márka az egész a világpiacot ellátni.

Mikor isszuk?

Aperitifként, és “digestiv”-ként. Gyümölcsként fogyasszuk, a szakma szerint akár elő-, akár utóitalként, azaz jó étvágygerjesztőnek és emésztést elősegítőnek is. Egy kis korty pedig mindig feldob!

Hány fokon fogyasszuk a pálinkát?

Ahhoz, hogy az ital a legjobb tulajdonságait mutassa, nem szabad lehűteni! Ideális fogyasztási hőmérséklete 18-22 fok. Alacsonyabb hőmérsékleten az illatanyagok nem tudnak kibontakozni, a pálinka íze nem lesz kellemesen gyümölcsös, inkább jellegtelen, erősen alkoholos érzést vált ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hu_HUHungarian
en_USEnglish hu_HUHungarian
  • Nincs termék a kosárban